On són les gorgònies blanques de punta Santa Anna?

Què són les gorgònies blanques?

Les gorgònies blanques (Eunicella singularis), també conegudes com a pales de rem, són uns organismes colonials, emparentats amb els coralls, que formen una estructura semirígida en forma de ventall d'uns 30cm d'alçada. La seva coloració és completament blanca. Cadascuna de les "floretes" que el compon realment es tracta de la seva boca per on s'alimenta. Aquests "ventalls" necessiten d'un substrat dur, ja sigui una paret o una roca plana, on agafar-se. A punta Santa Anna se'n troben a partir dels 12m de profunditat, però al nord del cap de Creus, al tractar-se d'aigües més productives, se'n poden observar fent snorkel sense ni tan sols submergir-te!


En morir, esdevenen un substrat on d'altres organismes s'hi agafen.
I és que a mar tot s'aprofita!

Situació actual de l'espècie

NIVELL DE PROTECCIÓ: no gaudeix de protecció segons la Directiva Europea Hàbitat (92/43/EEC).
AMENACES:
-Mort per infecció d'un bacteri oportunista quan la temperatura de l'aigua és anormalment alta
-Mort per l'impacte de les aletes dels submarinistes i les àncores de les embarcacions

Punta Santa Anna (Blanes)

El Projecte

Davant d'aquesta situació des de S'Agulla ens hem preguntat quin és l'estat de la població de gorgònies blanques de punta Santa Anna (Blanes).

Mostrejos:

Juliol 2020 >>

Març 2021>>

Resultats

  1. S'ha detectat presència de noves colònies juvenils en bon estat de salut
  2. No s'ha observat un major deteriorament de les colònies grans ja conegudes
  3. S'ha detectat un desplaçament de la sorra del fons marí: descobrint certes roques i enterrant la praderia de Posidonia oceanica de la zona

Exemplar de gorgònia blanca (Eunicella singularis) jove trobada a 15 m de profunditat a punta Santa Anna (Blanes-Girona)

Conclusions

Referent a les gorgònies blanques:
Acabem aquest projecte més esperançats de quan el vàrem començar: la presència d'exemplars joves ens indica que s'està donant una recuperació parcial de la població de la gorgònia blanca Eunicella singularis.

Esperem que no sigui un miratge!

Feixos de Posidonia oceanica enterrats a punta Santa Anna (Blanes).

Referent a l'entorn ambiental:
Els canvis en els corrents marins locals fruit de l'ampliació del port i del temporal Glòria de gener 2020 han provocat moviments de sorra amb conseqüències negatives per a la praderia de Posidonia oceanica. Cal recordar que aquestes plantes són capdalls en el manteniment de la netedat de les aigües i proporcionen un hàbitat adequat per a la reproducció de peixos d'interès comercial.

Caldrà veure l'evolució dels moviments de sediments els propers anys per valorar la viabilitat d'aquesta praderia.

Amb el suport de: