1 m2 contra la "basuraleza" - 2022

Aquest matí hem intentat realitzar una neteja de fons marí davant la costa de Blanes (Girona) en el marc de la campanya 1m2 por la naturaleza que organitza #proyectolibera.  La campanya consisteix en sensibilitzar el públic en general, d'arreu de l'estat espanyol, sobre la brossa que hi ha al medi natural mitjançant iniciatives de recollida de residus.

Des de S'Agulla ens hi hem afegit organitzant una immersió a 30m de profunditat. Tot i la bellesa del paisatge hi hem trobat fils de pescar i xarxes abandonades. Són de mal distingir perquè estan colonitzats per tota mena d'organismes: algues, esponges, briozous... Això ens indica que segurament ja fa més d'un any que hi són. La seva retirada és perillosa ja que és difícil de desenganxar de la roca i perquè en el moment d'hissar-ho podria arrossegar a algun submarinista. En aquests casos cal informar-ne a pescafantasma.cat donant posició i fotografies. Es tracta d'un projecte liderat per la Universitat de Barcelona on es valora l'impacte de les xarxes fantasma. A més, si les xarxes encara pesquen activen la Unitat Aquàtica de Mossos d'Esquadra per retirar-la.

Les arts de pesca trobades no pesquen activament, però cobreixen la roca de forma que tapen l'accés a forats on moltes espècies marines hi fan el cau. A més, al estar fetes de plàstic perduraran per segles en el fons del mar. Bé, i pel què fa a l'ampolla de vidre, gràcies als grecs, sabem que passats 2000 anys continuarà com nova...

Des d'aquí agrair als companys submarinistes per acompanyar-nos i aplaudir #proyectolibera per la seva iniciativa d'1 m2. I és que amb materials tan resistents cal anar amb compte què en fem!

L'Equip de S'Agulla

Amb el suport de: